Uvajanje goste hrane

Ni skrivnost, da lahko uvajanje hrane za dojenčke, staršem prinese neprespane noči. Vendar pa se nič ne more primerjati z veseljem, ko opazujete vašega malčka, ki poskuša žvečiti hrano, in opazovati, kako se mu zasvetijo oči, ko prvič okusi svojo novo najljubšo hrano.

Morda ste naleteli na različne metode uvajanja in kot starš, ki je pripravljen svojega otroka odstaviti od materinega mleka ali formule, je izbira med različnimi tehnikami lahko ogromna.


Kaj je otroško uvajanje hrane?

Ena stvar, katera dojenčkom pride nagonsko, je raziskovanje. Uvajanje hrane za dojenčke se osredotoča na to naravno željo, da otroku dovolite, da eksperimentira s hrano in se odloči o svojem tempu, hkrati pa vam omogoča, da se izognete hranjenju kašic in pirejev z žličko. Starši morajo biti pripravljeni na veliko korakov naprej in nazaj tudi po začetku uvajanja in nekateri dojenčki bodo morda še naprej potrebovali dojenje ponoči, vendar postopno otroško uvajanje hrane spodbuja dojenčke, da postanejo neodvisni in manj izbirčni jedci.

Otroško uvajanje hrane pomaga razviti in izboljšati koordinacijo rok in oči ter omogoča vašemu otroku, da postane udeleženec v času družinskega obroka.

Postopek odstavljanja je eden najzgodnejših načinov, kako otroku pomagati vzbuditi zaupanje. Dojenčki bodo uporabljali vsa svoja čutila za študij in odzivanje na hrano. Opazujejo hrano, se naučijo uporabljati svoje male prste in roke, da se lotijo ​​hrane, občutijo teksturo in se nato hranijo. Prevzem nadzora nad hrano, sposobnost sprejemanja določenih živil in zavračanje drugih ter odločanje o tem, koliko jesti, daje velik zagon samozavesti malega človeka.

Kdaj začeti z uvajanjem hrane? 4-6 mesecev

Uvajanje hrane ima veliko prednosti, vendar je pomembno vedeti, kdaj začeti.

Čeprav se zdi, da so dojenčki pri približno 4 mesecih pripravljeni na preprosto trdno hrano in morda celo poskušajo zgrabiti hrano z vašega krožnika, je priporočljivo, da se začne z uvajanjem hrane šele pri 6 mesecih.

Dokler otrok ni star 6 mesecev, uvedba trdne hrane v prehrano vključuje tveganje zadušitve, saj dojenček še ni opremljen za opravljanje dela čeljusti ali mulčenja, ki ga zahteva trdna hrana.

Je vaš otrok pripravljen?

Za otroško uvajanje hrane ni določenega načrta ali fiksnega urnika. Medtem ko lahko nekateri dojenčki pokažejo zanimanje za hrano že pri 4 mesecih, nekateri kažejo zadržanost do uvajanja hrane tudi pri 8 mesecih. Če je vaš dojenček starejši od 6 mesecev in lahko sedi sam, mu koordinacija rok in oči omogoča, da pobere kos hrane in jo da v usta, in če ste opazili, da se želi pridružiti družini pri jedilni mizi, potem to lahko pomeni, da je vaš dojenček pripravljen na otroško uvajanje hrane.

Če ne, ni razloga za hitenje otroško uvajanje. Vsak dojenček ima svoj tempo in vedeli boste, kdaj bo vaš pripravljen za uvajanje hrane. Medtem si lahko vzamete čas, da začrtate svojo pot in se opremite za postopek.

Priprava na otroško uvajanje hrane

Pomembno je raziskovati in se učiti. Starši se morajo poučiti o postopku uvajanje hrane. Branje o izkušnjah drugih staršev bo pomagalo.

Na tej stopnji je ključnega pomena tudi, da pripravite druge okoli sebe. Vse osebe, ki so v tesnem stiku z otrokom, je treba spodbujati, da upoštevajo enak pristop pri uvajanju hrane, da bo proces nemoten in učinkovit. Morda se vam zdi zahtevno imeti varuške in stare starše na isti strani kot vi, vendar bo to vodilo do uspešnega procesa.

Da bi bil prehod lažji, je na trgu zdaj na voljo veliko izdelkov. Nekateri izdelki, v ponudbi, da bi vam pomagali na vaši poti uvajanja hrane, so:

Visoki stolček, ki ga je enostavno očistiti – Enostavno brisanje in resnično trdovraten visok stolček IKEA Antilop je najbolj priljubljena izbira.

V skladu s tem je plošča EASYMAT sesalna plošča polne velikosti, zasnovana posebej za dojenčke. Priložena je pogrinjku in ujemajoči se žlički. Prilepi se na površino mize in ogromno zmanjša verjetnosti, da bo pribor letel naokoli. Njegove privlačne barvne možnosti pomagajo pritegniti otrokovo pozornost ob obroku. Je med najboljšimi izdelki za začetek samostojnega prehranjevanja.
Živo obarvani izdelki pritegnejo pozornost na hrano in povečajo otrokovo koncentracijo med obroki.

Mogoče vam je všeč tudi